Сопирачките во суперспортските автомобили се исто толку важни како и остатокот од механиката, клучни се во постигнувањето на најдобро можно време на патека, а директно влијаат и задоволство при возење

Секој што има искуство со возење на тркачка патека, или барем празен коловоз со свиоци, ќе знае што значи да може да се потпре на сопирачките. Безбедносниот аспект не треба воопшто да се спомнува.

Барем на хартија сè е познато. Уште во 2018 година, Brembo објави дека само еден сериски автомобил од брзина од 100 km/h во состојба на мирување може да стигне за помалку од 30 метри, а тоа е Porsche 911 GT2 RS (29,3 метри).

Магазинот US Car & Driver одлучил да го сподели своето искуство од терен, односно од бројните тестови на автомобили. Во рамките на тестовите го проверувале растојанието за застанување, и тоа со брзина од 70 mph односно 112,6 km/h. Следното рангирање на најдобрите 16 модели е токму според тоа тестирање.

13. McLaren Senna – 41,45 метри
13. Chevrolet Corvette Grand Sport – 41,45 метри
13. Ferrari LaFerrari – 41,45 метри
13. Chevrolet Corvette Stingray Convertible Z51 – 41,45 метри
11. Lamborghini Huracán Performante – 41,15 метри
11. Porsche 911 Carrera – 41,15 метри
10. Porsche 911 GT3 – 41,15 метри
08. Dodge Viper ACR  – 40,84 метри
08. Chevrolet Corvette Z06 Conv – 40,84 метри
06. Porsche 911 Turbo S – 40,53 метри
06. Mercedes-AMG GT R – 40,53 метри
04. Porsche 911 GT2 RS Weissach – 39,32 метри
04. Chevrolet Corvette Grand Sport – 39,32 метри
02. Porsche 911 GT3 RS – 39,01 метри
02. Chevrolet Corvette Z06 – 39,01 метри
01. Chevrolet Corvette ZR1 – 38,71 метри

Loading...