Убедливо највредниот автомобилски бренд во 2022 година е Tesla со речиси 76 милијарди долари, што е повеќе од двојно повеќе од Toyota

Светот на автомобилите драстично се промени во последните десет години. Електрификацијата и „војната“ против емисиите на CO2, како и растот на азискиот пазар драстично го променија односот меѓу најголемите, а суверен светски лидер е Tesla, без разлика дали се гледа проценката на вредноста на брендот или сировите податоци за вредноста на акциите на берзите.

Кога станува збор за вредноста на брендот, тоа е процес во кој се земаат предвид многу фактори, од финансиски резултати и продажба, состојба на берзата, преку имиџ, до технологија, патенти, иднината…

Убедливо највредниот автомобилски бренд во 2022 година е Tesla со речиси 76 милијарди долари, што е повеќе од двојно повеќе од Toyota, која е втора на листата со околу 33 милијарди долари. Следат Mercedes и BMW, а брендовите Volkswagen и Ford кои порано беа блиску или на самиот врв сега се далеку поназад. Tesla е речиси шест пати повреден автомобилски бренд од Ford и осум пати повреден од VW, пред кој се проби дури и кинескиот BYD.

Со својата вредност од 76 милијарди долари, Tesla е сè уште џуџе во споредба со најголемите светски компании надвор од автомобилската индустрија. Apple е највредниот бренд во светот и вреди 947 милијарди, Google е втор со 820 милијарди, а трет Amazon кој вреди 705 милијарди долари.

Топ 10 највредни автомобилски брендови (во милијарди долари):

  1. Tesla 75,93
  2. Toyota 33,11
  3. Mercedes-Benz 30,35
  4. BMW 27,59
  5. Ford 13,21
  6. Honda 11,12
  7. Audi 10,67
  8. BYD 10,52
  9. Volkswagen 9,25
  10. Porsche 8,61

tải sunwin sunwin.apk mới nhất sunwin web

sunwin club sunwin tài xỉu sunwin tài xỉu

tải sunwin tải sunwin tải sunwin

sunwin club sunwin apk game sunwin

sun win