Електричниот седан се соочува со два импресивни ривала

Екипата на The Fast Lane Cars одлучил да ги провери можностите на еден електричен автомобил во директен натпревар по забрзување. Ривалите на Tesla Model 3 во овој случај се Dodge Challenger Hellcat и Mercedes-AMG CLS 53, и двата како погонско гориво користат бензин.

Електричниот седан има два електрични мотори кои управуваат со сите четири тркала. Нивната вкупна моќност е 367 КС, а забрзувањето од 0 до 100 km/h трае 4,5 секунди. Тимот на Fast Lane Car направил неколку минимални „корекции“ во софтверот на овој модел и успел да добие време до 4,42 секунди.

Пред него, од една страна Mercedes-AMG CLS 53 моделна година 2019, кој се потпира на реден 3.0-литарски мотор со 6 цилиндри и моќност од 429 КС Забрзувањето од место до 100 km/h исто така, 4,4 секунди. Од друга страна е Dodge Challenger во верзијата Hellcat, која има V8 мотор со компресор од 707 КС. Ова купе до 0 до 100 km/h забрзува за 3,4 секунди, и барем во теорија, неговите двајца ривали не треба ни да имаат шанса овде, но дали е така?

Loading...