Toyota и Panasonic ќе се здружат со цел создавање на совршена батерија за електричните возила

Toyota ќе поседува 51% од Prime Planet Energy & Solutions, додека Panasonic ќе има удел од 49%, а заедно ќе произведуваат призматични батерии за електрични автомобили.

Целата приказна ќе стартува на 1 април 2020 година и ќе има приближно 5.100 вработени, со канцеларии лоцирани во Токио и регионот Кансаи во Јапонија.

„Партнерството на Toyota и Panasonic ќе создаде квалитетни батерии кои се и достапни и безбедни и возачите ќе можат да останат мирни додека со истите тие батерии ги загреваат своите автомобили. Батериите постојат за да им обезбедат на автомобилите енергија за стартување и други работи, а во исто време се подобри за животната средина и човечкото општество“, се вели во нивната изјава.

Ова не е почеток за Panasonic во автомобилската индустрија бидејќи за Tesla веќе извесно време произведува цилиндрични батерии за електричните возила.

Како потсетување, Toyota и Panasonic веќе имаа работено заедно. Првите испитувања за батерии се во 1996 година, а соработка имаат и во Formula 1.

Loading...