Револуционерните цврсти батерии на Samsung би можеле да се користат и во возилата

Револуционерните цврсти батерии на Samsung би можеле да се користат и во возилата

Samsung во еден од водечките светски научни магазини Nature Energy објави студија за цврсти батерии со високи перформанси

Прочитај повеќе
Scania го престави првиот камион без возач / ВИДЕО

Scania го престави првиот камион без возач / ВИДЕО

Scania AXL нема кабина, а за управувањето се грижи интелигентен модул со камери, сензори, лидар и GPS систем

Прочитај повеќе
Како вештачката интелигенција да ги учи непишаните сообраќајни правила?

Како вештачката интелигенција да ги учи непишаните сообраќајни правила?

Иако не се напишани во сообраќајните закони, постојат некои правила според кои луѓето се придржуваат во сообраќајот, а кои не се многу јасни и познати за вештачката интелигенција

Прочитај повеќе
Made in China: Автономните автомобили веќе за две години ќе ги освојуваат меѓународните пазари

Made in China: Автономните автомобили веќе за две години ќе ги освојуваат меѓународните пазари

Кинеската компанија Didi Chuxing започнува со тестирање на патнички превоз со автономни автомобили во кинеските градови, a од 2021 планира проширување и надвор од границите на Кина

Прочитај повеќе
По 3 години, завршено најдолгото патување со електричен автомобил

По 3 години, завршено најдолгото патување со електричен автомобил

Пред повеќе од три години, еден Холанѓанец го стартувал електричниот мотор на неговиот модифициран Golf и тргнал на авантура долга околу 100.000 километри

Прочитај повеќе
Истражување: Ниските температури ја намалуваат автономијата на електричните возила до 44%

Истражување: Ниските температури ја намалуваат автономијата на електричните возила до 44%

Барем така произлегува од една студија подготвена на страна на ААА, компанија за истражување на пазарот од Северна Америка

Прочитај повеќе
ЕУ финансира проект за развој на е-мобил со домет од 1000 km / ВИДЕО

ЕУ финансира проект за развој на е-мобил со домет од 1000 km / ВИДЕО

Неколку компании кои се дел од автомобилската индустрија ги здружуваат своите ресурси во тригодишен проект

Прочитај повеќе
Осум електрични модели со автономија поголема од 350 километри

Осум електрични модели со автономија поголема од 350 километри

Овие модели во моментов се единствените кои со едно полнење можат да поминат над 350 километри

Прочитај повеќе
Производството на графен преку процесот на рециклирање на искористените батерии ја зголемува автономијата за 300%

Производството на графен преку процесот на рециклирање на искористените батерии ја зголемува автономијата за 300%

Анодите, како составен дел на литиум-јонските батерии може да станат извор за важна суровина неопходна за производство на графен, кој потоа може да се користи во производството на батерии за електрични возила, и зголемување на автономијата до три пати

Прочитај повеќе
Дали оваа компанија ќе го реши најголемиот проблем на електричните возила?

Дали оваа компанија ќе го реши најголемиот проблем на електричните возила?

Холандска компанија развива електричен автомобил кој ќе има автономија од речиси 800 километри, а батеријата ќе се полни преку соларни панели

Прочитај повеќе