Renault Zoe, еден од најпопуларните електрични автомобили во Европа, во новиот круг на тестирање од страна на EuroNCAP добил нула ѕвезди во однос на безбедноста, додека сродниот Dacia Spring EV само една ѕвезда

На овој начин, Зое стана третиот модел во историјата на Euro NCAP кој забележа резултат од нула ѕвезди, 20 години откако Renault Laguna беше првиот модел кој доби цели пет ѕвезди.

Renault Zoe претходно беше горд сопственик на максимален резултат, но во новото тестирање влезе по темелното рестилизирање минатата година, при што доби поголема батерија и повеќе енергија. Сепак, Euro NCAP забележува дека новото странично воздушно перниче на седиштето ги штити само градите на совозачот, но не и главата и градите како досега.

Промената претставува „деградација во однос на заштитата на патниците“, велат од Euro NCAP, кои исто така известуваат дека при тестот на страничен удар со столб, „главата на возачот директно удрила во столбот што продира, а откриените повреди укажуваат на лоша заштита на овој дел на телото“.

Перформансите на електричниот автомобил на Renault при директен судир со отклон исто така се оценети како слаби, при што Euro NCAP наведува лоша заштита на градите на возачот и на детските вратови на детските седишта.

За Zoe, исто така, се вели дека нема активна безбедносна технологија, „која е редовно присутна во стандардната опрема, како што се предупредувањето за напуштање лента и автоматското итно сопирање, за кое истражувачката компанија Thatcham вели дека може да ги намали“ судирите од напред и назад за 56 проценти повреди“. Како резултат на тоа, „златната кокошка на Renault добила само 14% во однос на безбедносната помош, околу 61% пониска од просекот во 2021 година.

Сепак, она што е важно да се напомене е дека Renault ќе го направи системот за автоматско сопирање стандарден кај сите модели на Zoe од 1 март 2022 година.

Севкупно, оцената на Zoe е 43% за заштита на возрасни патници, најнизок резултат во последните 11 години, 52% за заштита на деца и 41% кога станува збор за заштита на ранливите учесници во сообраќајот.

Dacia Spring EV, кој е најевтиниот електричен автомобил во Европа, добил само една ѕвезда поради „проблематичните перформанси на тестот за судир“.

Како што е познато, моделот на Dacia е тесно поврзан со Renault City K-ZE EV за кинескиот пазар и со конвенционален погон Kwid, кој доби една ѕвезда во 2016 година на Global NCAP тестирањето.

Euro NCAP вели дека тестот покажал „висок ризик од опасни по живот повреди на градниот кош на возачот и главата на патниците на задното седиште во случај на директен судир, како и маргинални повреди на градниот кош во случај на страничен судир“.

И покрај тоа што е опремена со воздушно перниче кое ја штити главата, кое и беше „извадено“ на Zoi, Spring има резултат од само 49% за заштита на возрасните патници, додека резултатот, кога станува збор за заштита на децата, е 56%.

На моделот Spring му недостасуваат „клучни активни безбедносни системи“, велат од ЕuroNCAP.

Во меѓувреме, на истиот тест, пет ѕвезди добиле BMW iX, Genesis G70, Genesis GV70, Mercedes-Benz EQS, Nissan Qashqai, Škoda Fabia и Volkswagen Caddy. Fiat 500 и MG Marvel-R добиле по четири ѕвезди.