Следната година на патиштата во САД ќе крстарат Mercedes автомобили кои ќе бидат управувани од компјутери, а компанијата се подготвува за иднина во која се повеќе и повеќе луѓе, наместо поседување свој автомобил, ќе користат такси услуги

Mercedes f015 Luxury In Motion

Без оглед на моменталната состојба на пазарот, колку компаниите се популарни и колку заработуваат, секогаш мора да се погледне напред и кон иднината која носи радикални промени, па затоа е неопходно да се инвестира во истражување и развој на технологии кои ќе станат стандард за неколку години.

Иако промените во овој пазар течат многу побавно и ќе биде потребно извесно време додека електричните автомобили, а особено автономните автомобили станат секојдневна глетка на нашите патишта, автомобилските компании уште од сега почнуваат да се приспособуваат на толку радикални промени, за да не ги снајде судбината на некогашните Nokia и BlackBerry, на пример.

Тоа се промени, за кои се свесни во автомобилските компании кои тестираат не само автономни возила, туку и такси услуги во кои во автомобилите нема да има луѓе, туку целосно ќе бидат управувани од компјутери. Една таква компанија е Daimler која следната година ќе започне со тестирање на автономно такси во Силиконската долина.

Daimler на почетокот треба да користи автономни модели од B и S серијата на Mercedes, но иако со овие возила ќе управуваат компјутери во нив се уште ќе мора да има возач подготвени да ја преземе контролата.

Исто така, флотата од возила од В и Ѕ класа треба да ги заменат возилата, кои се развиени исклучиво за автономно возење, како футуристичкиот автомобил F 015.

Во развојот на автономни технологија Daimler ќе соработува со други компании, како што Bosch и Nvidia, бидејќи според интервју дадено за Wired, едвај самата компанија не може да ги реши предизвици врзани со за развој на автомобил без возач.

Loading...