Корејскиот производител на европските клиенти ќе им понуди нови електрични, хибридни, но и електрифицирани модели со водородни горивни ќелии

Планот за периодот до 2025 година вклучува пет целосно електрични модели, пет „обични“ хибриди, пет plug-in хибридни модели, како и еден модел со водородни горивни ќелии кои ќе пристигнат уште во 2020 година.

Некои од најавените автомобили ќе бидат сосема нови модели, додека други ќе бидат рестилизирани верзии на сегашните електрифицирани возила на Kia. Меѓу првите ќе ќе стигнат plug-in варијантите на XCeed и Ceed караван, чие производство започнува во ноември во фабриката Жилина, Словачка.

Производството на таканаречениот „благ“ хибриден Ceed хечбек ќе стартува во ноември. Во плановите се наожа и хибриден и plug-in хибрид од Sorento, но не пред 2020 година.

Loading...