Веќе неколку месеци, од Словенија доаѓаат најави за нов вињета систем, за сега изданието Љубљанско Дело да објави уште една најава за новиот начин на наплата на патарината, кој треба да стапи на сила на 1 декември 2021 година за возила до 3,5 тони

Наместо да купувате налепница, како порано, на продажното место би ја оставиле регистрацијата на вашето возило, ќе платите и на тој начин би се регистрирале во системот. Електронските вињети на патиштата во Словенија би се проверувале со систем на камери, а слично решение во моментов користат Словачка, Унгарија, Бугарија и Романија, а налепница или електронска вињета, на пример, може да биде изберете во Австрија.

 Вињетата би важела од денот кога ќе ја купите до истекот (една недела, еден месец, шест месеци или една година).

 Во најавите од надлежното Министерство за транспорт се споменува и опцијата за мало намалување на цената, како резултат на пониските трошоци, но тоа ќе биде познато тогаш кога ќе стапи во сила новиот систем за наплата на патарината.