Многу делови од внатрешноста се позлатени, а исклучително необичниот волан е направен од рециклиран мермер

Renault го претстави уникатниот концепт автомобил Renault 5 Diamant по повод 50-годишнината од претставувањето на првата генерација на овој легендарен градски автомобил. За да го реализира овој проект, компанијата со лого во форма на дијамант се здружила со францускиот дизајнер и архитект Пјер Гоналон.

Автомобилот, чиј дизајн многу потсетува на првата генерација на „Петката“, има уникатна трислојна боја со златен пигмент, фаровите се дизајнирани да личат на полиран дијамант, бандажите се инспирирани од оние на Renault 5 Alpine, а во средината имаат облик на сонце. Тука се и крајно необичните рачки на вратите и капакот на багажникот во форма на сфера.

Многу делови од внатрешноста се позлатени, а исклучително необичниот волан е направен од рециклиран мермер. Инструментите се дигитални во три дела, а нема екран на допир. Наместо тоа, има отвор во средината на предната арматура каде треба да биде поставен мобилниот телефон што го контролира инфозабавниот систем. Арматурите се покриени со коњски влакна. Вратите се отклучуваат со помош на технологијата за препознавање отпечатоци.

Погонот на овој необичен концепт е електричен, но Renault не дава детали за компонентите. Јасно е дека батеријата со голем капацитет не се вклопува во мал автомобил, па можеби е преземена од Twingo.

Ова е уникатен концепт автомобил кој нема многу изгледи за сериско производство, но и покрај тоа, Renault 5 наскоро ќе заживее во малку по „нормално“ издание. Неговото производство треба да започне во 2024 година, а новата „петка“ ќе биде замена за Zoe, а со тоа и електричен автомобил. Компанијата планира да ја оживее и легендарната „четворка“, која треба да биде најмалиот електричен Renault.

sunwin.apk mới nhất

sun win

sunwin

sunwin

tải sunwin