Нивната задача е да ги пробијат одбранбените системи на нејзините модели

Втора година по ред, Tesla ќе биде генерален спонзор на хакерскиот натпревар Pwn2Own. Американскиот производител на електрични возила ќе подели награди во вредност од околу 1 милион американски долари на оние кои ќе успеат да ги пробијат системите за заштита во неговите модели.

Овој пат организаторот на натпреварот – Zero Day Initiative, решил да ја усложни задачата на учесниците. Тие ќе треба да пробијат неколку подсистеми, кои претставуваат три нивоа на заштита во автомобилите на Tesla.

Првата фаза е најсложена, а хакерите ќе треба да создадат код со кој ќе добијат целосен пристап до Autopilot системот, а исто така и да го поминат системот VCSEC (Secondary Controller Secondary) кој е одговорен за заштита од упад во салонот и да влезат во централната база на податоци Gateway. Кој ќе успее да го стори тоа, ќе добие награда од 500.000 американски долари и нов Model 3.

Премијата за втората фаза е поскромна, како и самата задача. Хакерот ќе треба да се пробие во мултимедијалниот систем, Autopilot системот или системот CAN кој ги контролира гумите на електричните возила. Максималната награда за оваа задача е 100.000 американски долари.

Конечно во третата фаза, учесникот треба да пристапи до мултимедијалниот центар со помош на USB стик, да го исклучи автопилотот и да го „хакне“ клучот или апликацијата во паметниот телефон која го заменува. Наградата во овој случај не е кеш, туку нов Model 3.

Loading...