За Nissan GT-R по основ на многу нешта може да се зборува во суперлативи. Сепак, шефот на одделот за дизајн во Nissan, Алфонсо Албајиса вели дека неговите колеги се обидат да ги поместат границите погоре, за да бидат во можност да се кажат дека GT-R и неговата нова генерација ќе биде „најбрзиот суперспортски автомобил во светот“

Gran Turismo 6

Во изјава за новинарите на британскиот Autocar, главниот дизајнер на Nissan открива дека новиот GT-R нема да се базира само на моделот дизајниран од страна на Италијанците од Italdesign, GT-R50, кој деновиве беше претставен на годинешниот фестивал на брзината во Гудвуд. Тоа ќе биде поинаков автомобил и мора да биде „уникатен и посебен“.

Тој, исто така, нагласува дека новата генерација ќе мора да го задржи визуелниот идентитет со кој ќе се разликува од другите автомобили во сегментот. Со неколку зборови, новиот модел ќе биде со уникатни карактеристики.

Имајќи го предвид сето она што го вели шефот на одделот за дизајн на Nissan, големи се шансите новата генерација на GT-R ќе биде блиска до концептот Nissan 2020 Vision, барем визуелно. Изгледот на овој модел отсликува моќ, со многу агресивни детали, така што нетрпеливоста на јавноста е фокусирана на презентирање на новиот суперспортски автомобил во сериската верзија.

Сепак, фазата на развој сè уште не го достигнала моментот кога дизајнот на модел е јасен, бидејќи самиот Албајс вели дека постојано ги разгледува цртежите од новата генерација GT-R. Финализацијата на дизајнерските решенија сигурно не може да се реализира се додека не се комплетира новиот мотор и новата платформа.

Како резултат на тоа, во моментов одделението со најмногу ангажирани инженери е на големо искушение. Кога ќе го завршат својот дел од работата и ќе презентираат технички спецификации, тогаш дизајнерите ќе можат да ги прилагодат своите решенија. Шефот на дизајн Албајс истакнува дека електрификацијата можеби ќе го зафати и новиот мотор кој е во развој, иако сè уште нема официјална потврда за тоа. Во овој момент, сè што Албајс сака да и порача на публиката е дека „со или без електрификација, новиот GT-R ќе биде апсолутно супериорен“.

Loading...