Официјалната канцеларија за статистика на Германија откри дека 28,2% од електричните возила увезени во земјата помеѓу јануари и март биле од Кина

Вртоглав број електрични возила од кинеско производство се испорачани во Германија во првиот квартал од 2023 година или повеќе од тројно во споредба со истиот период минатата година.

Официјалната канцеларија за статистика на Германија откри дека 28,2% од електричните возила увезени во земјата во периодот од јануари до март биле од Кина. Оваа бројка покажува значително зголемување од 7,8% забележани во истиот период во 2022 година, што го истакнува зголеменото влијание на Кина во глобалното усвојување на електрични возила.

Економските предизвици на Германија се прошируваат надвор од увозот на електрични возила. Податоците откриваат пад од 23,9% на германскиот извоз на нови возила во Кина во споредба со истиот квартал минатата година. Дополнително, видлива е доминацијата на Кина на германскиот пазар во минатиот квартал со 86% од увезените компјутери, 67,8% од паметните телефони и 39,2% од литиум-јонските батерии кои потекнуваат од Кина.

Оваа статистика ја истакнува растечката зависност од кинескиот увоз во повеќе сектори, што создава дополнителна загриженост за германската економија. 

„Многу производи за секојдневниот живот, како и стоки за енергетска транзиција, сега во голема мера доаѓаат од Кина“, посочуваат од канцеларијата.

Бројот на електрични возила произведени во Кина и продадени во странство се очекува значително да се зголеми во наредните години. Кинеските производители на автомобили во 2022 година извезле околу 2 милиони возила, што е четирикратно зголемување од 2020 година. Со сегашната стапка, кинескиот извоз на автомобили може да надмине 3 милиони возила оваа година.

BYD максимално ја користи зголемената побарувачка за кинески електрични возила. Во 2022 година, извезле 6.000 примероци од популарниот Yuan Plus EV/Atto 3 и компанијата има амбиции да ја престигне Tesla како најголем светски производител на електрични возила. Уште еден клучен играч на кинескиот пазар за електрични возила, Nio, исто така планира брзо проширување што ќе вклучи лансирање на прифатлива марка за електрични возила во Европа.