Станува збор за револуционерен систем, иако во описот на видеото стои дека функционира само на околу 13.000 километри од германскиот Autobahn

Познато дека Mercedes е првиот производител кој во сериско производство го пушти полуавтономниот систем за возење од ниво 3 со „меѓународно валиден сертификат“.

Познат како Drive Pilot, системот ќе биде достапен во Германија од 17 мај, каде што ќе чини 5.000 евра за S-класата и електричниот EQS. Сепак, ова бара од клиентите да го купат и пакетот за помош на возачот Plus за 2.430 евра. Иако системот не е евтин, Drive Pilot обезбедува „условна автоматизација“, што значи дека „системот ги решава сите аспекти на задачата за возење додека вие, како возач, сте на располагање да го преземете возењето доколку се побара“.

Уште поважно, како што забележува SAE International, од возачите повеќе не се бара постојано да го надгледуваат возилото под одредени услови.

Овие услови се случуваат во „ситуации со густ сообраќај на соодветните делови од автопатот во Германија до брзина од 60 km/h“. Ова се обично некои од најстресните ситуации на возење, но сопствениците на EQS и S-Class ќе можат да се релаксираат во нив, да играат игри или дури и да работат додека автомобилот вози сам.

За да се овозможи ова, системот вклучува LiDAR, камери, радари и ултразвучни сензори, како и мапа со висока прецизност која е прецизна до сантиметар. Сите овие информации им овозможуваат на EQS или S-класата точно да знаат каде се наоѓаат и кои пречки се блиску до нив.

Бидејќи безбедноста е најважна кога станува збор за високо автоматизирани возила, има повеќе степени за да се решат можните дефекти. Од Mercedes велат дека „непотребната архитектура вклучува систем за сопирање, управување, напојување, како и делови од сензорската технологија, како што се оние за еколошка свест и пресметка на динамиката на возењето“.

Со други зборови, дури и ако се појави дефект, системот сепак може безбедно да му ја предаде контролата на возилото на возачот. Ако возачот не одговори во рок од десет секунди, системот автоматски ќе го запре автомобилот на начин што е безбеден за возачот и другите учесници во сообраќајот.

Значи дека станува збор за револуционерен систем, иако во описот на видеото стои дека функционира само на околу 13.000 километри од германскиот Autobahn. Не е многу, но неговите можности најверојатно ќе се прошират во иднина, а самиот Mercedes истакнува дека нивната следна цел е да добијат регулаторно одобрение за користење на Drive Pilot во Калифорнија и Невада до крајот на годината.

watch anime dub. Aniwatch Anime is another website offering audience to watch anime for free and viewers so far are quite impressed with the user-friendly interface

AniWatch Attack on Titan Final Season Part 2

Gintama

aniwatcher Death Note

aniwatcher app Demon Slayer -Kimetsu no Yaiba- The Movie: Mugen Train

So I'm a Spider, So What?