Веројатно многумина сметаат дека престанокот на ограничувањето на брзината на автопатиштата ги охрабрува Германците во нивните брзи автомобили веднаш да притиснат на педалата за гас и постојано да возат со висока или максимална брзина. Тоа е целосно неточно, што е потврдено и со истражување

Бидејќи не постои ограничување на брзината на автопатиштата во Германија, теоретски може да се каже дека сега во ерата на многу брзи автомобили – секој постојано руши рекорди за брзина. Сепак, тоа не е така и автопатиштата во Германија се многу безбедни. Можеби се безбедни бидејќи скоро сите возат со иста брзина, позната како „препорачана брзина“, што е околу 130 km/h. Ова е потврдено и со споменатото истражување.

  • 77% од германските возачи по автопат возат со брзина помала или еднаква на 130 km/h
  • 12% возат со брзина помеѓу 130 и 140 km/h
  • околу 10% возат над 140 km/h, но помалку од 160 km/h
  • помалку од 1% од возачите возат побрзо од 160 km/h.

Истражувањето го спровело Келнскиот институт за економски развој. Се разбира, резултатите се просечни, бидејќи, на пример, е наведено дека мерните станици во Северна Рајна-Вестфалија, собирајќи податоци во период од 4 месеци, покажале дека помеѓу 22,00 и 4 часот наутро на празни делови од автопатот, 4% од возачите возеле над 160 km/h. Сепак, ова не резултирало со големо зголемување на бројот на несреќи на овие места.

„Ако нема ограничувања на брзината на автопатите, тоа не значи дека нема ограничувања на брзината во главата“!

Возачите веројатно ефективно се обесхрабруваат од високата потрошувачка на гориво и потребата да се одржува висока концентрација при такви брзини, и ако некој вози од автопатишта од раѓање (како што прават многу Германци), тој исто така знае дека забрзувањето од 130 до 160 km/h обично и не значи побрзо стигнување до саканата дестинација. Само ќе се потроши повеќе гориво и ќе треба почесто да се забавува и сопира, поради побавните возила на левата лента. На крајот тоа ќе значи повеќе стрес и нервоза, а во најдобар случај ќе заштеди околу две минути на час. Така велат Германците кои секојдневно патуваат.

„Намалувањето на ограничувањето од 90 на 80 km/h на руралните патишта во Франција не го намали бројот на несреќи“ 

На образовано, свесно општество не му се потребни забрани во секој сегмент од животот. Тие се непотребно и може да се тргнат и ништо нема да се случи. Граѓаните ќе се однесуваат учтиво бидејќи едноставно ќе чувствуваат дека таквото однесување е подобро за секого. Правилата за социјален соживот се доволни за да ги направат сите среќни. Како да се постигне оваа прекрасна, посакувана состојба? Едноставно – со давање доверба на општеството и намалување и тргање на стегите.

sunwin apk

tải sunwin game sunwin sunwin tài xỉu

tải sunwin

sunwin tài xỉu

sun win