Челниците на Formula 1 се согласиле со предлогот на тимовите да се одложи имплементацијата на новите технички регулативи за 2022 година

Порталот Motorsport.com известува дека одлуката е донесена за време на конференциски повик во кој учествуваале Чеис Кери, Рос Браун и претседателот на FIA, Jeanан Тод.

Тимовите на оваа тема разговараа претходно оваа недела. Тековната состојба со пандемијата на коронавирус создава голема неизвесност за нив. Не се знае кога ќе започне сезоната, ниту пак кога ќе заврши, а извесни се и одредени економски загуби што би можеле значително да ги нарушат плановите на сите тимови. Последната одлука на раководството на Formula 1 е одложување на трките за ГН на Холандија, Шпанија и Монако, што значи дека трки сигурно нема да има барем до јуни.

Како резултат на тоа, девет од десет екипи изразија желба да се одложи имплементацијата на новата техничка регулатива за 2022 година. Ferrarи во прв момент бил воздржан и побарал одредено време да го анализира предлогот. На крајот, италијанскиот тим го поддржал предлогот, а челниците на FIA и F1 се согласиле.

Планот е да се задржат правилата од 2020 година уште една година, а притоа да се замрзне развојот на некои компоненти како шасијата и менувачот. Екипите би развиле нови болиди во текот на 2021 година според новите финансиски правила, кои ќе вклучуваат и ограничени буџети.

Formula 1 веќе го пресели периодот на затворање на фабриките од август во март и април, па затоа е многу добро одлуките за правилата за наредните сезони да се донесат додека сите екипи се во период на мирување.

Јасно е дека сите детали околу оваа одлука и донесување одлуки за 2021 година допрва треба да бидат разработени и треба да бидат одобрени од страна на WMSC (Светски совет за моторни спортови).

Loading...