Автомобилските експерти истакнуваат пет навики за возење кои можат да го продолжат животот на погонската единица

Овие навики се поврзани со употреба на моторот во различни периоди од годината.

Еден од клучните фактори за подолг животен век на моторот е редовната промена на маслото во редовни интервали. Експертите советуваат да се користи производот што најмногу одговара на типот на моторот, но и на самиот бренд, кој често сугерира специфичен вид на масло од одреден производител.

Друга важна работа е контрола на состојбата на системот за ладење, бидејќи прегревањето може да предизвика сериозни последици за моторот и да го намали неговиот капацитет. Потребно е редовно да се проверува нивото и квалитетот на течноста за ладење и да се побараат какви било истекувања од ладилникот или цевките.

Во периодот на студено време, се препорачува мало загревање на моторот, движење полека и постепено забрзување без брзо влегување во високи вртежи во минута. Експертите исто така советуваат автомобилот да не се вози со минимална количина гориво, односно препорачуваат да се наполни најмалку 50% од резервоарот.

И за крај, никогаш не ги игнорирајте сигналните светла што предупредуваат на дефект. Тие се таму со причина.

Loading...