Американските трендови обично се значајни и за европскиот пазар, па интересно е да се види дали ќе има пресликување…

Повеќе од две години дилерите со половни автомобили ги тријеа рацете од среќа, но сега ситуацијата се чини дека се менува. Вакви се најавите од најважниот светски пазар, САД, кој речиси во сеуште диктира трендови. Со пандемијата на коронавирус, понудата на нови возила се намали поради проблеми со снабдувањето со чипови, па половните возила почнаа да поскапуваат до невидени нивоа – некои стари автомобили беа поскапи од новите автомобили.

The New York Times пишува дека користените цени сега паѓаат, односно пазарот се нормализира, со драматична криза кај големите трговци на мало како што е Carvane. Во последниот квартал од минатата година компанијата Carvane имала загуба од 500 милиони долари и отпуштила 4.000 вработени.

Вредноста на користените возила во САД минатата година паднала за 14 отсто, а годинава се очекува да падне за уште 4 отсто.

Причини? Американците купуваат помалку користени автомобили поради стравувањата од рецесија и зголемувањето на каматните стапки на кредитите. Тие пораснаа поради обидот за стопирање на инфлацијата. Американските трендови обично се значајни и за европскиот пазар, па интересно е да се види дали ќе има пресликување…