Во теорија, полесно е да се вози електрично возило под вода отколку возило со термички мотор

YouTube каналот „Chillin ’with Chet’ одлучил да ја спроведе теоријата во пракса, обидувајќи се да го вози Teslu Model S Plaid два метри под вода.

Како и во многу други случаи, примената на теоријата се покажала многу потешка отколку што може да се очекува, па тестот на некој начин не успеал. Предизвиците за изведување на експериментот биле преголеми, а видеото останува добар показател зошто е тешко да се вози под вода. Имено, теоријата дека електричните возила можат да возат под вода произлегува од фактот дека на електричните мотори не им треба воздух за да работат, за разлика од нивните алтернативи со внатрешно согорување. Затоа, на Teslа Model S Plaid не му се потребни никакви модификации за возење под вода.

Сепак, постои ризик од краток спој во електричниот систем. Повторно, теоретски, електричните возила треба да бидат добро изолирани за да издржат добра количина вода, бидејќи не сакаат краток спој во случај на дожд или поплава. Потоа, тука е возачот и неговата потреба за воздух. Она со што овој тест навистина се мачи е балансот помеѓу потребата да се внесе што е можно помалку вода во системот и потребата автомобилот всушност да потоне.

Дури и со дополнителната тежина од околу 1800 килограми, Tesla едноставно продолжува да лебди над водата наместо да тоне во неа. Тестот се покажува како неуспешен бидејќи „автомобилот одбива“ да потоне. Во еден момент, автомобилот се исклучува. На крајот сепак излегува од водата самостојно, иако не низ неа.

https://twistmoe.net twist moe

Website https://animepahe.cc: Watch Asteroid in Love animepahe Episode 12 anime sites

Website https://aniwatch.pro: Watch Kokkoku (Dub) aniwatch Episode 12 dubbed anime

Website https://animedao.nl: Watch Great Planet Evil-Destroyer Dangaio animedao Episode 3 classroom of the elite animedao

Bittube: https://bittube.tv/profile/animefreakws

Magcloud: https://www.magcloud.com/user/kissanimemx