Mini Vision Urbanaut е резултат на бесплатни експерименти од страна дизајнерите на оваа марка

Многу е веројатно дека не секоја идеја користена во овој проект ќе се користи во идните мини модели, но сепак дава идеја што да очекуваме – помалку или повеќе – во блиска иднина.

Станува збор за концепт модел со официјално име Vision Urbanaut, кој се издвојува со многу необичниот дизајн поради што е сосема јасно дека овој концепт многу веројатно нема да доживее масовно производство. Сепак, тој би можел да даде некои насоки кога станува збор за новите модели на брендот. Ако не на самата форма, тогаш на елементите на дизајнот. 

Интересен пристап е користен во дизајнот на ентериерот. Чувството на „lounge“ простор е добиен со отстранување на голем број непотребни елементи, а сето тоа на крајот изгледа како дневна соба.

Бидејќи се е малку екстремно, јасно е дека концептот е претстава за некоја идна автономна иднина. Имено, елементите кои можат да се „преуредуваат“, различните „стилови на возење“ во кои се менува изгледот на салонот, се дефинитивно нешто што нема да го видиме некое време во сериски модели. 

Што се однесува до самиот погон, тој е замислен како електричен, но повеќе детали за моќноста и бројот на електромотори не се познати. MINI сè уште е на самиот почеток кога станува збор за електрификација, но се чини дека понудата на електрични возила брзо ќе се прошири. Засега се нуди комплетно електричен Cooper SE, додека новата генерација на Countryman има plug-in хибридна верзија.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

Loading...