„Она што сакаме да го направиме е да го ублажиме што е можно повеќе брзото возење во градот“, вели градоначалникот на Њујорк, Ерик Адамс.

Њујоршката полиција мината недела го оградила Тајмс Сквер на Менхетен за да претстави три нови технологии кои ќе бидат ставени во употреба во блиска иднина.

Меѓу нив е и уред кој изгледа како нешто што би го користел Бетмен, за кој одделот вели дека ќе ги олесни евентуалните потери.

„NYPD“ потпишал привремена претплата во вредност од околу 20.000 американски долари со StarChase, производител на GPS уреди за следење, пишува „New York Times“. Уредот може да се испука од модифицирано оружје АR-15 или од предниот дел на полициско возило.

„Она што сакаме да го направиме е да го ублажиме што е можно повеќе брзото возење во градот“, вели градоначалникот на Њујорк, Ерик Адамс. StarChase тврди дека нивните GPS локатори биле тестирани повеќе од 10.000 пати и имаат повратено повеќе од 150 милиони долари во имот. Тој вели дека технологијата е корисна за време на проверка на контролните пунктови и тајни операции.

Технологијата може да биде корисна во густо населен град како Њујорк. Во многу делови од земјата се поставуваат прашања за полициската потера што може да доведе до опасност за сите вклучени во потерата, како и за невините случајни минувачи.

Само минатиот месец, полициска потера во Балтимор заврши со несреќа што доведе до уривање на зграда.

Тоа не ги спречило застапниците на заедницата да изразат загриженост за мерките на NYPD. Две други технологии, робот со четири нозе на Boston Dynamics и робот на тркала дизајнирани да испраќа информации до полицијата, предизвикаа особени критики.

„Њујоршката полиција ја претвора лошата научна фантастика во страшна полиција“, вели Алберт Фокс Кан, извршен директор на Проектот за надзор на технологијата за надзор. „Њујорк заслужува вистинска безбедност, а не лажен RoboCop“.

Во меѓувреме, Друштвото за правна помош го обвинило градоначалникот Адамс и „NYPD“ за кршење на основните норми на транспарентност со воведување нова технологија без да им се даде на граѓаните значајна можност да изразат загриженост.