Катастрофални резултати за популарното доставно возило

Mitsubishi Express со страшни сигурносни резултати – нула sвезди и тажен заклучок дека автомобилот „не ги исполнува условите за набавка“. Ова е „пресудата“ на австралиската организација ANCAP, еквивалентна на Euro NCAP.

Mitsubishi Express е еквивалент на Renault Trafic кој освои три sвезди од можни пет на краш тестот во 2015 година. Доволен е поглед на збирот на оцените за да ве убеди дека само децата можат да сметаат на високо ниво на безбедност (91%). Возрасните или пешаците ќе поминат многу полошо во случај на судир – или 52 проценти односно 53 проценти. Пакетот за помош на возачот е оценет со 57 проценти.

„Mitsubishi неодамна го претстави Express на нашиот пазар, но неговите спецификации не ги исполнуваат денешните безбедносни стандарди“, вели директорот на ANCAP. Всушност, нема ништо друго на списокот на системи за помош на возачот за да се избегне судир, освен недостатоци. Залудно се смета на индивидуалните верзии на системот за автоматско сопирање во итни случаи или на асистентот кој го држи возилото во сообраќајна лента.

Само 7 проценти е оцената за асистенти за возење. Оваа оцена е заработен со додатоците како што се ограничување на брзината и потсетникот за безбедносните ремени.

Списокот на критички коментари е доста голем. ANCAP укажува на значителен ризик од сериозни повреди на градите, вратот и ‘рбетот на возачот, слаба заштита на патникот, тврди материјали опасни за колената или значителни деформации на страничните врати од товарниот простор. ANCAP исто така слабо ги проценува шансите патникот на патнички автомобил да се судри со возилото за достава на Mitsubishi.