Иновативно решение за забавување на сообраќајот на местата каде што тоа е потребно е видено во германскиот град Ханау

Новата варијанта на „лежечкиот полицаец“ се состои од надзорна камера и хидрауличен систем за забавување на сообраќајот, бидејќи плочата ќе се спушти неколку сантиметри ако возачот вози премногу брзо и ќе се почувствува удар.

Доколку се почитува ограничувањето на брзината, таблата ќе остане на ниво на улицата и ништо нема да се случи, а пред ова „легнување“ секогаш ќе има сообраќаен знак што ќе ги предупредува возачите.

Loading...