Премногу сол на патиштата може да ги загади градските водни патишта и да ги оштети возилата. За одмрзнување на патиштата, некои американски градови бараат позелени алтернативи, од растителна природа

Кога Вашингтон, САД, минатата недела објави дека подготвува зимска мешавина за посипување на патиштата користејќи екстракт од репка, некои луѓе беа збунети. Сепак, се чини дека овој рецепт функционира. Имено, екстрактот од шеќерна репка во комбинација со традиционалните хлориди за топење на мраз, може да биде поефикасен во намалувањето на точката на мрзнење на водата отколку самата сол, пишува Bloomberg. Исто така е побиоразградлив и помалку корозивен за возилата. Овој метод е откриен од унгарски научник во 1990-тите, а во Северна Америка се проширил заедно со други нуспроизводи од прехранбената индустрија – сок од кисели краставички, саламура од сирење и остатоци од пиво, кои послужиле да се намали употребата на сол.

Секоја зима, околу 15 до 17 милиони тони патна сол се фрлаат на патиштата во САД – сол што ги загадува водните патишта, ги загадува екосистемите и продира во челикот на машините за снег и зградите. Загриженоста за животната средина околу прекумерната употреба на сол за патишта и хемиски средства за одмрзнување се директна причина за некои неодамнешни промени во политиката. Во Мичиген, снежна држава во која се одгледуваат илјадници хектари шеќерна репка, законодавниот дом уште во 2020 година гласал да започне пилот-програма за воведување земјоделски адитиви во зимските третмани на патиштата за да се проучи нивното влијание. Претходно, градот Винипег, главниот град и најголемиот град во провинцијата Манитоба, Канада, има започнато со сличен проект.

Во меѓувреме се појавија и првите производи за одмрзнување на патишта на база на цвекло. Во комбинација со различни хлориди, мешавината за топење на мразот, работи многу подобро од камената сол, дозволувајќи им на екипите на патиштата да ја користат помалку. За секој долар вложен во екстракт од цвекло, се заштедуваат четири долари за сол. Наводно, солта од репка има многу попријатен мирис од солта од репка. Делува како рецепт од некоја кујна, но не е…