Соодветниот притисок во гумите не само што го обезбедува неопходното држење и тракција на површината на патот, туку обезбедува и помала потрошувачка на гориво

Студените денови во зима не само што им предизвикуваат проблеми на автомобилите и возачите – тие го оптоваруваат и паричникот. Но, дури и во зима, можете да заштедите гориво со правилно однесување. Ова се петте совети за економично возење во зима!

1) Не оставајте го моторот да работи

Во студените денови, оставајќи го моторот да се загрее пред да тргнете додека гребете мраз нема да заштедите гориво. При средна брзина, моторот се загрева побрзо и со помала потрошувачка на материјал отколку кога се загрева во режим на мирување.

2) Проверете го притисокот во гумите

Редовните проверки на притисокот во гумите во зима се задолжителни. Ако температурата падне, тоа предизвикува намалување на притисокот во гумите бидејќи воздухот се собира кога е студено. Притисокот во гумите паѓа помеѓу 0,07 и 0,14 бари на секои десет степени помалку.

Соодветниот притисок во гумите не само што го обезбедува неопходното држење и тракција на површината на патот, туку обезбедува и помала потрошувачка на гориво и на тој начин ги намалува емисиите на CO2. Ако гумата е недоволно напумпана, нејзиниот отпор на тркалање се зголемува, што резултира со зголемена потрошувачка на гориво.

3) Подгответе го моторот за зимата

Филтрите за воздух и свеќичките треба да се проверат навреме пред студеното време. Експертите советуваат дека треба да се заменат доколку филтерот е затнат или свеќичките се стари. Правилно одржуваниот мотор помага да се заштеди гориво.

4) Исклучете ги електричните потрошувачи

Струја се произведува и во автомобилот, па затоа треба да се исклучат непотребните потрошувачи. Вклучениот грејач на седиштата обезбедува дополнителна потрошувачка на гориво од речиси 0,1 литри на 100 километри. Греењето на ветробранско стакло може да ја зголеми потрошувачката за околу половина литар. Затоа, важи следново: вклучувајте ги потрошувачите само кога тие се навистина потребни.

5) Избегнувајте кратки патувања

Ладните мотори не согоруваат гориво толку ефикасно како моторите при оптимална работна температура. До постигнување на соодветната температура на моторот, лесно сте поминале 20 километри во зима. Оние кои добро ги планираат патувањата и избегнуваат кратки патувања, тукаисто така можат да ја намалат потрошувачката на бензин или дизел.