Некои од најважните системи даваат погрешни информации на возачот

Инструментите во автомобилите не секогаш даваат точни информации, но малкумина размислуваат за тоа. Точно е дека современите возила имаат најразлична опрема и современи помошни системи, но некои показатели не се точни. Зошто се случува ова?

Неточна брзина

Речиси никој не е свесен дека во апсолутно секој автомобил брзиномерот не ја означува вистинската брзина на движење. Треба да се знае дека брзинометарот дава малку повисоки вредности од реалните. Колку и да звучи чудно, истото се бара според стандардите и е направено со цел поголема безбедност. Затоа брзинометарот се прилагодува на 6-8 km/h повеќе, што во проценти значи 5-10% поголема брзина од реалната.

Километража

За жал, бројачот на километри работи на ист начин. Тој го мери бројот на вртежи на тркалото, а на контролната табла се покажува километражата на возилото. Механичкиот дел од бројачот исто така обезбедува погрешни информации во опсег од 5-15% од реалната километража.

За жал, овие индикатори зависат и од дијаметарот на тркалата. Ако на автомобилот се постават поголеми гуми, тогаш отчитувањата исто така ќе бидат неточни, но не во плус, туку во минус. Ако сте поминале 60 километри со поголеми тркала, тогаш километражата е 62 километри.

Ниво на гориво

На ист начин функционира и резервоарот за бензин, бидејќи податоците за преостанатото гориво скоро никогаш не се точни. Поради овој проблем, кој е најчест, понекогаш возачите не можат да пресметаат колку точно гориво им останува, а со тоа ризикуваат автомобилот да застане таму каде најмалку посакувате.

Резервоарот за гориво

Главната улога во овој случај ја игра системот за гориво – тој е со различни големини и неговото пополнување доведува до грешки во читањата на инструментите. Покрај тоа, мерачот на гориво не е меѓу најточните, иако многу производители веруваат дека неговите просечни вредности се доволни.

Затоа, не верувајте во електрониката, но во исто време немојте да мислите дека секогаш ви дава погрешни информации. Повеќето инструменти во автомобилот ја покажуваат вистинската вредност, но како просечна вредност.

Loading...