Побарувачката за чипови паѓа исто толку брзо како што се зголеми пред две години кога пандемијата на коронавирус принуди многу луѓе да работат и да учат онлајн

„Глобалниот недостиг на компјутерски чипови можеби се намалува“, се заклучува во извештајот на Reuters, врз основа на фактот дека побарувачката за чипови паѓа исто толку брзо како што се зголеми пред две години кога пандемијата на коронавирус принуди многу луѓе да работат и да учат онлајн.

Ова предизвика експлозивна побарувачка за лаптопи и паметни телефони, цицајќи го снабдувањето со чипови и оставајќи премалку за производителите на автомобили во клучно време кога автомобилите стануваат се повеќе компјутери на тркала.

Повикувајќи се на извештај на Reuters, Autoblog вели дека производителите на чипови Micron и AMD велат дека зголемената инфлација ги забавува економиите ширум светот, што пак води до намалена побарувачка за лаптопи и паметни телефони. Ранџит Атвал, виш директор и аналитичар во Гартнер, вели дека падот на продажбата на паметни телефони и компјутери ќе резултира со помал недостиг на чипови оваа година.

Атвал, кој очекуваше побарувачката и понудата на чипови да се изедначи следната година, предвидува дека тој циклус ќе се смени до крајот на оваа година. Тој вели дека падот на пазарот на паметни телефони не се очекува да се компензира со порастот на побарувачката за чипови од производителите на автомобили.

Micron Technology, производител на мемориски чипови, прогнозираше многу полоши приходи за тековниот квартал и рече дека пазарот „значително ослабнал за многу краток временски период“. Продажбата на паметни телефони до сега во Кина, на пример, е падната за 30%.

TSMC, најголемиот светски производител на чипови со договор, забележува дека неговите главни клиенти ги намалиле нарачките на чипови до крајот на 2022 година. Samsung Electronics, светскиот лидер во мемориски чипови, привремено ги стопираше новите нарачки за снабдување и побара од некои добавувачи да ја одложат или намалат испораката на компоненти за неколку недели, објави Nikkei минатиот месец.

„Мислам дека обемот на промената беше дефинитивно поголем отколку што некој очекуваше во екосистемот“, вели главниот бизнис директор на Micron, Самит Садана. Покрај тоа, инфлацијата погоди многу земји, вклучително и САД, зголемувајќи го ризикот од рецесија и доведувајќи до кратења на работни места и тесни буџети.

tải sunwin

sunwin

tải sunwin

sunwin.apk mới nhất

game sunwin sunwin club sunwin club