Цените на горивата повторно одат нагоре!

0

Со новата одлука на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ), малопродажните цени на нафтените деривати согласно методологијата за формирање на цените, се зголемуваат во просек за 1,57%

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98, се зголемуваат за 0,50 ден/лит во однос на цените утврдени со Одлуката од 02.04.2018 година, и со тоа новата малопродажна цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 68,00 ден/лит, додека малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-98 изнесува 69,50 ден/лит. Малопродажните цени на дизелот ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) и на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) се зголемуваат за 1,00 ден/лит во однос на цените утврдени со Одлуката од 02.04.2018 година, и со тоа, малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) изнесува 60,00 ден/лит, додека малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) изнесува 48,50 ден/лит.

Малопродажната цена на мазутот М-1 НС се зголемува за 0,682 ден/кг во однос на цената утврдена со Одлуката од 02.04.2018 година и со тоа цената на М-1 НС изнесува 28,720 ден/кг.

Новите цени на дериватите во сила стапуваат од ноќеска на полноќ, односно 17.04.2018 година.

Со оваа Одлука се врши зголемување на рафинериските и на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 2,31%, односно за 1,57% во однос на рафинериските и на малопродажните цени на нафтените деривати утврдени согласно Одлуката на Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија од 02.04.2018 година.

Според соопштението на РКЕ, просечната цена на суровата нафта на светскиот пазар во изминатиот 14-ет дневен период изнесувала 68,934$/барел и е за 1,87% повисока од просечната цена на суровата нафта (67,669 $/барел) по која се формирани тековните цени на нафтените деривати. Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот 14-ет дневен период изнесувала 50,0377 ден/$ и е за 0,71% повисок од курсот на доларот (49,6850 ден/$) по кој се формирани тековните цени.Loading...
Споделете.

Оставете одговор

Translate »